17 Oktober 2017

Perjalanan Pengajian Sarjana

 الحمد لله والشكر لله


Alhamdulillah...
Tiada ungkapan yang selayaknya melainkan puji-pujian yang selayaknya bagi Allah SWT. Perjalanan menempuh pengajian sarjana ini bukanlah satu cerita baharu. Saat pertama adalah saat mendaftarkan diri di UIA pada sekitar Jun 2009. Namun, takdir Allah menentukan diri ini menempuh semester pertama dengan pengukuhan kemahiran Bahasa Inggeris sebagai syarat kelayakan universiti. Selesai menempuh satu semester tersebut, barulah diteruskan dalam pengajian sebenar  dalam bidang Fiqh dan Usul Fiqh di UIA..

Takdir Allah mengatasi segalanya, tawaran pelantikan tetap sebagai pensyarah politeknik tidak mampu ditolak ketika pengajian di bidang fiqh baru berusia sebulan. Sempat mendapat tugasan assignment daripada pensyarah ketika itu. Pengajian di UIA terpaksa ditamatkan setelah 2 semester ditangguhkan lantaran tuntutan kerja dan sistem pengajian UIA yang tidak mengizinkan pengajian tersebut diteruskan.

Keinginan untuk meneruskan pengajian tidak pernah terpadam. Pertengahan 2012, bertempat di Kolej Yayasan Sabah (KYS), Kota Kinabalu, UTM melalui Pusat Penyelidikan CFIRST telah mengadakan taklimat berkaitan pengajian yang ditawarkan mereka. Walaupun pengajian yang ditawarkan dalam bentuk penyelidikan sepenuh masa, namun diri ini menganggap ia adalah cabaran baru yang perlu dicuba. Lagipun Dr. Arief Salleh dan Dr Farahwahida yang menyampaikan taklimat itu dalam waktu-waktu tertentu datang ke KK untuk melaksanakan penyelidikan dan mengambil peluang menilai draf cadangan penyelidikan bakal-bakal pelajar ketika itu. Akhirnya November 2013, setelah draf cadangan penyelidikan telah dinilai dan dibuat beberapa pengubahsuaian, kami mendaftar masuk ke UTM Skudai.

Bersambung...